Windows 10: Creators Update

Windows 10 dat in 2015 werd gelanceerd en een combinatie van Windows 7 en 8 is, krijgt elk jaar 1 of 2 grote updates. De laatste grote update is versie 1703 (15063) die ook wel de “Creators Update” wordt genoemd. En de volgende update de “Fall Creators update” zal zoals de naam doet vermoeden tegen de herfst van 2017 uitkomen.

Nieuwe functies en verbeteringen

In de creators update zitten een aantal nieuwe functies en verbeteringen.

Start menu

Het start menu heeft een optie om ervoor te zorgen dat je in de start menu de tegels en app lijst onder aparte knoppen kan zetten. Deze activeer je door in “Instellingen -> Persoonlijke Instellingen -> Start” de optie “Lijst met apps in Startmenu weergeven” uit te schakelen.

Een andere nieuwe optie in de start menu is om de tegels nu bij elkaar in mappen zetten door ze op elkaar te slepen. Hiermee kan je tegels nu groeperen om zo de start menu minder druk te maken en toch toegang te hebben tot al je veelgebruikte programmas.

Defender

Ook is er een nieuwe uiterlijk voor de geïntegreerde anti-virus genaamd Defender. Deze geeft ook een snelle toegang tot de firewall en integreert ook beter met andere anti-virus programmas.

Microsoft Edge

De Edge browser een aantal nieuwe functies gekregen zoals het wegzetten van geopende tabbladen in tabblad groepen. Die je vervolgens allemaal weer kan openen als je op tabbladen herstellen drukt. Deze vindt je links bovenaan waar 2 nieuwe knoppen staan. De eerste toont alle tabblad groepen die je hebt weggezet, en de knop ernaast maakt een nieuwe groep aan. Hoe dit werkt is dat als je op de 2e knop drukt dat alle tabbladen die je open hebt staan in een groep worden geplaatst. In het voorbeeld hieronder is een groep gemaakt met 3 tabbladen die ik kan herstellen door op “Tabbladen herstellen” te drukken. Dit opent alle tabbladen die in die groep staan. Een andere nieuwe functie is een verbeterde tabblad preview en nieuwe iconen.

Paint 3D

Er is een nieuwe paint met 3D genaamd Paint 3D. deze paint versie kan naast de normale tekeningen nu ook 3D tekeningen maken. Hierbij is er ook de mogelijkheid om deze te delen met anderen en om tekeningen van andere te downloaden.

Overige functies en vernieuwingen

Verdere functies zijn een nachtlamp modus die zorgt dat het scherm een gelige tint krijgt dat beter is voor de ogen in de avond. En er is een Game mode dat bij sommige spellen de spelervaring kan verbeteren, deze is in spellen op te roepen door op de Windows toets + G te drukken in een spel. Daar krijg je een optie om dit te activeren. En als laatste zijn de privacy mogelijkheden beter beschreven en aan te passen.

 

Hoe weet je of je de nieuwste hebt

De update zal voor sommige al zijn uitgerold en voor sommige nog niet. De reden is dat Windows 10 in etappes wordt uitgerold waarbij wordt gekeken of er geen problemen voor bepaalde hardware combinaties zijn. Dus de kans is groot dat je nog niet de allerlaatste versie zal hebben. Maar hoe weet je welke versie je hebt? De makkelijkste manier is door in de zoekbalk of als je de start menu opent “winver” te typen en op enter drukken. Hier krijg je een venster met de Windows versie die je momenteel hebt.

Heb je niet de laatste versie, dan hoef je je nog geen zorgen te maken. De update zal op een gegeven moment vrijgegeven worden voor iedereen. Maar als je de eerste versie 1507 (10240) toen deze in 2015 uitkwam nog hebt dan moet je updaten naar een nieuwere, want deze wordt niet meer ondersteunt door Microsoft. Onderstaand is een lijst met Windows 10 versies die je kan hebben.

Ondersteunde:

  • 1703 (15063)
  • 1607 (14393)
  • 1511 (10856)

Niet-ondersteunde:

  • 1507 (10240) – Einde ondersteuning 9 maart 2017
Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .