Let op

Dit artikel is nog incompleet en wordt bijgewerkt naarmate meer informatie bekend is.

Windows 11

Windows 11 wordt het nieuwe besturingssysteem dat Windows 10 zal gaan opvolgen. In deze versie zullen er een aantal nieuwe functies toegevoegd worden, maar wat vooral zal opvallen is de nieuwe uiterlijk die het met zich mee brengt.

Een nieuwe Start

Het meest iconische en opvallende onderdeel is het Start Menu, Windows heeft sinds Windows 95 dit menu waar alle apps staan die geïnstalleerd zijn. Dit menu is in grote lijnen altijd hetzelfde gebleven, maar heeft al een aantal wijzigingen gehad, en dan vooral de Windows 8 Start scherm met de tegels die vooral werd gemaakt voor tablets.

Windows 11 brengt wederom een grote wijziging mee. Het eerste dat bij het nieuwe start menu opvalt is het verdwijnen van de tegels die in Windows 8 en 10 aanwezig waren. De tegels die zowel dienden om apps te starten als ook een vorm van widgets die informatie geven als het huidige weer, aandelen, nieuws en de laatste email. Dit is nog steeds deels aanwezig alleen dan onder een nieuwe knop op de taakbalk.

Het nieuwe menu en de taakbalk iconen kunnen nu in het midden worden gezet, dit is voor tablets handig maar ook voor de grotere ultrawide beeldschermen.

Zoals op de afbeelding te zien is zijn de Tegels vervangen voor meer traditionele iconen, en daaronder vindt je een recent geopende gedeelte. Dit kan je vergelijken als een combinatie van wat Windows Vista en 7 in het startmenu had in het linker gedeelte en wat je vindt in Verkenner. Het toont recent geopende apps en documenten.

De aan/uit, opnieuw opstarten en afmeld opties vindt je onderaan.

De terugkeer van Widgets en de dood van Tegels

Zoals aangegeven zullen de Tegels verdwijnen, maar recentelijk was er in een laatste update in Windows 10 al ets nieuws dat veel van de functionaliteit die daadwerkelijk werd gebruikt met de Tegels toegevoegd, “Nieuws en Interesses”. Deze staat rechtsonder op de taakbalk aan de linkerzijde van het gebied waar de klok staat.

In Windows 11 wordt dit dus verder uitgebouwd en is het onder een nieuwe knop te vinden op de taakbalk.

Snap ++

Windows heeft sinds Windows 7 de mogelijkheid om schermen makkelijk naast elkaar te zetten doormiddel van Snap. Hiermee is het dat als je het scherm links of rechts tegen de rand zet dat deze vervolgens de helft van het scherm in beslag neemt. In Windows 10 werd dit verder uitgebouwd en kon je zelfs 1 app in elke hoek zetten (4 apps), kreeg je nog meer hulp met de Snap assistent, en voor de gevorderden werd met de Powertoys die je los kon downloaden dit nog eens verder uitgebreid.

Windows 10 Snap Assitent

Maar het probleem was dat de meeste gebruikers niet wisten dat dit bestond. En dus komt in Windows 11 een extra menu dat verschijnt als je over de maximaliseer knop gaat (het vierkantje). Dit menu heeft een aantal opties om je apps makkelijker in te delen zoals jij het wilt.

Verfijningen

Verder zijn er nog een aantal meer subtiele wijzigingen:

  • Afgeronde hoeken in plaats van vierkant bij schermen en apps. Dit geeft Windows een meer moderne uiterlijk.
  • Vervanging van (bijna) alle iconen. De nieuwe iconen zijn kleurrijker dan de oude.

 

Artikel wordt aan gewerkt………

Geplaatst in Geen categorie.