Let op

Dit artikel is nog incompleet en wordt bijgewerkt naarmate meer informatie bekend is.

Windows 11

Windows 11 is het nieuwe besturingssysteem dat Windows 10 zal gaan opvolgen. In deze versie zijn er een aantal nieuwe functies, maar wat vooral zal opvallen is het nieuwe uiterlijk die de nieuwe Windows met zich mee brengt.

Een nieuwe Start

Het meest iconische en opvallende onderdeel is het Start Menu, Windows heeft sinds Windows 95 dit menu waar alle apps staan die geïnstalleerd zijn, snelkoppelingen naar verschillende mappen als documenten staan en waar je de systeeminstellingen vind. Dit menu is in grote lijnen altijd hetzelfde gebleven maar heeft al een aantal wijzigingen gehad. Een van de grootste was het Windows 8 Start scherm dat de tegels introduceerde. Dit was een veel bekritiseert menu dat vooral gemaakt werd voor aanraakschermen en waar bij Windows 10 de meeste kritieken werd opgelost.

Windows 11 brengt een grote wijziging mee voor het start menu. Het eerste dat opvalt is het verdwijnen van de tegels die in Windows 8 en 10 aanwezig waren. De tegels die zowel dienden om apps te starten als ook een vorm van widgets die informatie geven als het huidige weer, aandelen, nieuws en de laatste email. Dit laatste is nog steeds deels aanwezig alleen dan onder een nieuwe knop op de taakbalk.

Bron: Microsoft

Het nieuwe menu en de taakbalk iconen staan nu standaard in het midden, dit is voor tablets handig maar ook voor de grotere beeldschermen (als ultrawide schermen). Maar voor degenen die het willen kan dit in e instellingen weer terug worden gezet naar links.

Bovenaan vind je de zoekbalk waarmee je kan zoeken naar applicaties, bestanden en op het internet.

Zoals op de afbeelding te zien is zijn de Tegels vervangen voor meer traditionele iconen. Daaronder vindt je een recent geopende gedeelte, dit kan je vergelijken als wat Windows XP, Vista en 7 in het startmenu had, het toont recent geopende apps en documenten.

De aan/uit, opnieuw opstarten en afmeld opties vindt je onderaan. Ook heb je net als in Windows 10 de optie om snelkoppelingen naar o.a. Documenten, Downloads en afbeeldingen aan te zetten, deze komen dan aan de linkerzijde van de aan/uit knop te staan.

De terugkeer van Widgets en de dood van Tegels

Zoals aangegeven zullen de Tegels verdwijnen, maar recentelijk was er in een laatste update in Windows 10 al ets nieuws dat veel van de functionaliteit die daadwerkelijk werd gebruikt met de Tegels toegevoegd, “Nieuws en Interesses”. Deze staat rechtsonder op de taakbalk aan de linkerzijde van het gebied waar de klok staat.

In Windows 11 wordt dit verder uitgebouwd en is het onder een nieuwe knop te vinden op de taakbalk. Hier vind je momenteel informatie als het weer, aandelen en foto’s, daaronder vind je een nieuws gedeelte welke wordt gevuld met artikel koppelingen die gebaseerd zijn op jouw interesses. zelfde wat je ziet als je Microsoft Edge opent en op een nieuwe pagina naar beneden gaat.

Snap ++

Windows heeft sinds Windows 7 de mogelijkheid om schermen makkelijk naast elkaar te zetten doormiddel van Snap. Hiermee is het dat als je het scherm links of rechts tegen de rand zet dat deze vervolgens de helft van het scherm in beslag neemt. In Windows 10 (zie onderstaande animatie) werd dit verder uitgebouwd en kon je zelfs 1 app in elke hoek zetten (4 apps), kreeg je nog meer hulp met de Snap assistent en voor de gevorderden werd met behulp van een aparte programma genaamd Powertoys dit nog eens verder uitgebreid.

Windows 10 Snap Assitent

Maar het probleem was dat de meeste gebruikers niet wisten dat dit bestond. En dus komt in Windows 11 een extra menu dat verschijnt als je over de maximaliseer knop gaat (het vierkantje). Dit menu heeft een aantal opties om je apps makkelijker in te delen zoals jij het wilt.

  • 2 apps naast elkaar
  • 1 die tweederde van het scherm in neemt en 1 die eenderde inneemt
  • 3 apps naast elkaar
  • 1 app op een helft en 2 apps de andere helft
  • in elke hoek een app (4 op een scherm)
  • en 1/3, 2/3, 1/3

Verkenner krijgt Tabs

Een functie dat andere systemen als MacOS en verschillende Linux distributies al vele jaren hebben is eindelijk ook in Windows, tabbladen in verkenner. Vanaf nu kan je in hetzelfde verkenner venster meerdere bestandslocaties tegelijk open hebben, vergelijkbaar met tabbladen die je in browsers als Chrome, Firefox en Edge.

Tabbladen in Verkenner

Verfijningen

Verder zijn er nog een aantal meer subtiele wijzigingen:

  • Afgeronde hoeken in plaats van vierkant bij schermen en apps. Dit geeft Windows een meer moderne uiterlijk.
  • Vervanging van (bijna) alle iconen. De nieuwe iconen zijn kleurrijker dan de oude.
Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , , .