Windows 8.1 en 10 ondersteuning

Nu Windows 11 er is hoor ik vaak de vragen of je moet overstappen en kan je Windows 10 nog gebruiken. Ook hadden een aantal een artikel gelezen over het ‘stoppen’ van de ondersteuning van Windows 10 vanaf januari 2023. Zelfde geld ook voor Windows 8.1 op 10 januari 2023.

Windows 10 tot 2025

Over de vraag over ondersteuning van Windows 10 en het ‘stoppen’ ervan kan ik je gerust stellen, Windows 10 blijft nog tot ten minste 2025 volledig ondersteunt. Er komen nog steeds grotere updates en beveiligingsupdates uit. Dus voor degenen die zich zorgen maken over of je het nog kan gebruiken zonder problemen is het antwoord ‘Ja’.

Maar wat is dan het bericht over januari 2023, als Windows 10 nog ondersteunt blijft wat stopt er. Om dit te begrijpen moet je weten hoe het update beleid van Windows 10 en ook 11 werkt. Elk jaar brengt Microsoft 1 of 2 grote updates uit voor beide systemen, dit zijn updates die naast het dichten van o.a beveiligingslekken ook veelal extra functionaliteiten bevatten, daarnaast komen er meermaals in het jaar ook kleinere updates die specifieke problemen oplossen. Maar die grotere updates is waar het om gaat, deze hebben een bepaalde naam om ze te onderscheiden van de kleinere. In het verleden waren code namen gebruikt als de ‘Creaters Update’, tegenwoordig gebruiken ze een jaartal plus de jaarhelft wanneer ze uitkwamen.

Wat in januari stopt is de ondersteuning voor de oudere versies, en in dit geval gaat het specifiek om de 21H1 update welke zoals de naam aangeeft in de eerste helft van 2021 uit kwam. Ter verduidelijking is de huidige versie van Windows 10 22H2 welke in de 2e helft van 2022 uit kwam.

Nu denk je waarschijnlijk wat heb ik en wat moet ik doen. Over het algemeen zou je niets hoeven te doen, standaard wordt Windows 10 en ook 11 op de achtergrond bijgewerkt en zou je de 21H2 hebben of 22H2 al hebben of binnenkort nog gaan krijgen. Maar als je zeker wil zijn kan je eerst al zelf kijken wat je hebt, dit doe je als volgt:

  • Druk tegelijk op het toetsenbord op de toetsen ⊞ + R
  • In het venster dat opent typ in het veld openen: WINVER
  • Druk op OK
  • Dan krijg je een venster waar je kan zien welke versie je hebt zoals je hieronder ziet waar je bij de versie ziet welke je hebt. Als je een versie hebt die 21H2 of 22H2 aangeeft dan zit je goed

Oudere versie? Wat nu

Als je een oudere versie hebt dan kan je kijken of er updates zijn door het volgende te doen:

  • Open het startmenu en druk op het tandwieltje (instellingen) aan de linkerzijde of druk met rechts op het startmenu knop en selecteer instellingen daar
  • Ga naar Bijwerken en Beveliging
  • En naar Windows Update
  • Kijk of er al een update klaar staat of druk op zoek naar updates

Windows 8.1

Als je nog op Windows 8.1 draait dan raad ik aan om te updaten naar 10 of 11 als het mogelijk is. Updaten naar 10 of 11 kan hier:

Windows 11 wel of niet?

Windows 11 is de nieuwste versie, het is verfijnder en simpeler maar ook uitgebreider dan 10. Maar moet je daar naartoe, nee dat hoeft niet. Zoals gezegd kan je nog steeds door met 10, als je daarmee tevreden bent dan is er geen haast. Wil je naar 11 dan moet je eerst weten of het mogelijk is, Windows 11 heeft geen officiële ondersteuning voor computers van voor 2017-2018. Om te weten of je computer het ondersteunt is er de PC Health Check die of al is geïnstalleerd (te vinden onder P in het startmenu) of die je hier kan vinden:

PC Health Check

Als je processor niet wordt ondersteunt dan is er geen officiële ondersteuning en update naar 11 mogelijk. Als het aangeeft dat die wel wordt ondersteunt maar TPM aangezet moet worden dan kan het maar vergt enige technologische kennis.

Geplaatst in Nieuws, Tips.